dijous, 3 de novembre del 2011

L'extremisme valencià


L'enciclopèdia col·laborativa "única en valencià" parla del catalanisme com un corrent similar "al pangermanisme i la seva relació històrica amb el nazisme".

Aquest titular me l'he trobat al diari Ara i la veritat és que ja no em sorprèn res. No sé ben bé com anomenar-los, però com ara està de moda posar etiquetes a tot, els diré "anticatalanistes", com a conseqüència de les seves accions.

Els valencians "anticatalanistes" tenen la seva pròpia enciclopèdia en línia: la Uiquipèdia. Una web amb 7.000 articles (recordem que la Viquipèdia en té 355.000), relacionats amb la llengua, la cultura i la política catalana i valenciana. Ara bé, lluny de presentar una posició neutra i objectiva de les entrades, com seria propi d'un document pretesament acadèmic, com és la Wikipedia, la realitat és ben diferent.

Més enllà dels continguts ideològics que no s'amaguen (quan ens comparen amb el nazisme), al contrari, el que més m'ha cridat l'atenció és que està escrita en la varietat dialectal catalana que els seus administradors i col·laboradors consideren "valencià", seguint les seves normes ortogràfiques i terminològiques pròpies. Us recomano que entreu i li doneu una llegida perquè no té desperdici. Aquí us deixo un exemple de la portada d'ahir:














Una altra cosa que m'ha cridat l'atenció: el seu eslògan. La Viquipèdia s'identifica amb "L'enciclopèdia lliure" i la Uiquipèdia passa a ser "L'enciclopèdia en valencià". 

L'última perla que us deixo, les personalitats destacades a València; entre les quals destaquen il·lustres com Rita Barberá (de la qual es destaca que és membre de la Legió d'Honor francesa), Francisco Camps (que encara és presentat com a president de la Generalitat Valenciana i sobre el qual no se n'han fet referència a les seves imputacions judicials) o Alberto Fabra (que encara no hi apareix com a president autonòmic). Entre els seus articles, també hi ha lloc per al fundador de l'Opus Dei, Josemaría Escrivá de Balaguer, nascut a Osca.

Què us he de dir, reflexioneu? 

Font: Ara.cat


2 comentaris:

  1. Tothom ens critica però ningú ens deixaria marxar...la història de sempre! Tot i que si fos valenciana em faria vergonya que aquesta gent també s'hi fes dir...

    http://ecoviure.blogspot.com/

    ResponElimina
  2. Tinc constància que molts valencians se senten avergonyits per aquesta gent.

    Gràcies per la teva participació Gemma!;)

    ResponElimina